GAP Bölgesi’nde tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi alanlarında, üretim faktörlerinin ve üretim kaynaklarının daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılması suretiyle, bölgenin rekabet edebilirliğinin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Entegre Kaynak Verimliliği (EKV) Projesi 4. Yönlendirme Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Tüm paydaşlarının yüksek sayıda katılım gösterdiği toplantıda, Projenin dünü ve bugünü ile ilgili katılımcılara teknik bilgi aktarımı yapılırken, orta ve uzun vadeli gelecek planları görüşüldü.
UNDP Türkiye EKV Proje Ekibi tarafından projeye dair güncel faaliyet ve analizler, proje ana ve yan paydaşları olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Dicle Kalkınma Ajansı ile ODTÜ Matpum, Boğaziçi Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nden katılımcılara sunulmasını takiben, paydaşların sağladıkları katkılar ile bilgi alışverişi yapıldı.
Toplantıda, EKV Projesinin pilot projelerinden biri olan Pamuğun Dijital Serüveni Projesi ve projede belirlenen diğer stratejik ürünler (Buğday, Koyun Sütü, Mısır, Zeytin, Kırmızı Biber, Fıstık) için de dijital teknolojiler destekli model geliştirilmesi üzerine konuşuldu ve bu konuda ilgili kurumlar ile istişarelerin başlanması planlandı.
Kaynakların verimli kullanımı için yapılan çalışmaların akademik düzeyde yapılmasının yanı sıra, çiftçi seviyesine indirgemenin de öneminin vurgulandığı toplantıda, çeşitli sektörlerde halihazırda kullanılan kaynak verimliliği uygulamalarına ve yeni teknolojilerine dair değerlendirmeler de toplantıda masaya yatırıldı.
Sürdürülebilir tarım için farklı alanlarda da girişimler yapılması planlanan proje dahilinde, bu yeni girişimler sayesinde dünyada öncü uygulamaların da başlatılması hedefleniyor. Ayrıca, bölgenin biyoçeşitlilik haritasının çıkarılması için Harran Üniversitesi ve WWF - Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile görüşmeler planlanıyor.
Projenin önemli bileşenlerinden biri olan Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının entegrasyonu konusunun da görüşüldüğü toplantıda, bu alanda öncelikli sektör olan tarımda yapılan uygulamalar değerlendirildi.
2017 yılından beri GAP Bölgesi’nde sürdürülen ve bölgede tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi alanlarında üretim faktörlerinin ve üretim kaynaklarının daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasına ve bölgenin rekabet edebilirliğinin arttırılmasına katkıda bulunulmasını amaçlayan Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği (EKV) Projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP Türkiye teknik desteği ile birlikte yürütülmektedir.
Haber Tarihi : 22 Aralık 2020 - Okunma Sayısı : 780