Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
GAP Bölgesi’nde İyi Pamuk Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğin Sağlanması Çalışmaları Başladı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ile İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) arasında iyi niyet beyanı imzalandı.

Bu işbirliği ile GAP Bölgesi’nin bölge çiftçileri,özellikle pamuk üreticileri ile çırçır işletmecileri ve bölgede çalışan uzmanların kurumsal, ekonomik ve sosyal kapasitelerinin geliştirilmesi ve kırsal kalkınma konularına yönelik ortak eğitimler yapılması amaçlanmaktadır.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın halen yürütmekte olduğu ‘Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi’ ve ‘ Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) ’  kapsamında,İPUD ile gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde, pamuk üreticileri ve saha uzmanlarına yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülmeye başlanmıştır.

Bu faaliyetlerden ilki 24-25 Nisan tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilmiştir. Bu eğitime  Adıyaman, Diyarbakır ve Şanlıurfa dan toplam 30 Ziraat Mühendisine ‘’ Eğiticilerin Eğitimi ’’ verilmiştir. Bu eğitimde; İyi Pamuk Uygulamaları ve Verimlilik, Toprak Sağlığının Önemi,Pamukta Hastalık ve Zararlılar- Entegre Mücadele Yönetimi,Etkin Sulama Yöntemleri gibi konulara eğitim verilmiştir. 17 – 19 Haziran da GAP illerindeki 30 Ziraat Mühendislerine de bu eğitim tekrarlanacaktır.

Bu 2 eğitime katılım sağlamış toplam 60 Ziraat Mühendisi ve GAP TEYAP uzmanları ile birlikte öncelikle Adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa da 16 eğitim düzenleyerek Pamuk Yetiştiriciliği ve İPUD Eğitimi verilecektir.

29-30 Nisan tarihlerinde ise İPUD’un Söke’de işbirliği yaptığı kurum ve kuruluşlar ziyaret edilerek deneyim paylaşımı ve proje faaliyetleri hakkında bilgi alındı. Söz konusu teknik geziye  GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Sn. Mehmet Açıkgöz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölğe Müdürü Sn.Hasan Kılıç,  GAP Bölğe Kalkınma İdaresi  Ekonomik Kalkınma ve Girişimcilik Genel Koordinatörü Sn. Dr.Nusret Mutlu ile proje koordinatörleri katılım sağlamıştır.  ilk olarak Better Cotton Uygulama Ortağı olan Doğa Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Söke Temsilcisi Sn.Gökçe Okullu hanım’dan Türkiye deki ve ilk pilot alan olarak seçiline Aydın/ Söke deki saha çalışmaları hakkında bilgi vermiştir. Daha sonra  4500 dekar da pamuk yetiştiriciliğinin yanında  2014 yılından bu yana Better Cotton sertifikasına sahip üretim ile birlikte, 1000 dekar alanda zeytinde  iyi tarım uygulamaları yapılmakta olan Tanman Çiftliği ziyaret edildi. Bu ziyaret kapsamında  Ulusal Pamuk Konseyi  Başkanı Bertan Balçık, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, IPUD Gen. Müd. Şükran Bayçura ve İPUD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Better Cotton Çiftçisi Fuat Tanman katılım sağlamıştır. Ekonomik kalkınmayı artırmak ve tarım faaliyetlerinin çevre ile insan üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak,verimlilik ve iyi uygulamalar üzerine deneyimler paylaşılmıştır

Teknik ziyaretlerin son durağı olan TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Sn. İsmail Özer ile de gerek Ege Bölgesi gerek ise GAP Bölgesi’nde Pamuk üzerine yapılan çalışmalar ve uygulamalar hakkında görüşüldü.Kooperatifçilik ve bölgeler arası farklar ile pamuk elyafında kalite ve verimlilik üzerine görüşme sağlandı.

GAP BKİ ve İPUD ile birlikte yıl boyunca eğitim programları devam edecektir.


Fotoğraflar




Haber Tarihi : 3 Mayıs 2019 - Okunma Sayısı : 1977