Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
GAP Bölgesi’nin Düşük Karbonlu Ekonomi ve Endüstriyel Üretime Geçiş Planı Kapsamında Toplantı Yapıldı

GAP Bölgesi’nde Düşük Karbonlu Ve Çevre Dostu Üretime Geçiş potansiyelini belirlemek üzere geliştirilen proje, İngiliz Refah Fonu (British Prosperity Fund) tarafından finanse edildi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ile yürütülmekte olan “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi” çerçevesinde, GAP Bölgesi’nin düşük karbon salınımlı ve çevre dostu üretime geçiş potansiyelini belirlemek üzere bir proje geliştirildi. Bu kapsamda, bölgede bulunan üniversiteler, sanayi odaları ve ilgili kamu kurumlarından temsilcilerin katılımıyla 15 Mart tarihinde GAP İdaresi Toplantı Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi.

Endüstriyel üretimde enerji verimliliğinin iyileştirilmesi ve bunun sonucunda düşük karbon salınımlı ekonomiye geçiş, iklim değişikliği karşısında çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı ve Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi de endüstriyel enerji yönetiminin ve enerji verimliliğini iyileştirme çalışmalarının arttırılmasını öngörüyor. GAP Bölgesi’nde sadece Gaziantep ilinde yer alan organize sanayi bölgelerinin aylık elektrik enerjisi tüketimi 300 milyon kWh’in üzerinde bulunuyor. İlave olarak, endüstriyel ısıtma amaçlı doğal gaz tüketimi ise ayda 30 milyon m3 seviyesinde.  Bu kapsamda; GAP BKİ tarafından UNDP’nin teknik desteği ile yürütülmekte olan “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi” çerçevesinde, GAP Bölgesi’nin düşük karbon salınımlı ve çevre dostu üretime geçiş potansiyelini belirlemek üzere bir proje geliştirildi.  

İngiliz Refah Fonu tarafından finanse edilen proje kapsamında, GAP Bölgesi’nde farklı endüstriyel sektörlerde faaliyet gösteren 20 endüstriyel tesiste detaylı enerji etütleri yapılarak enerji tasarrufu olanakları belirlendi. Enerji etütleri sonucunda oluşturulan raporlar, düşük karbonlu ekonomiye geçiş planının hazırlanmasında kullanıldı. Endüstriyel tesislerin karbon emisyonlarının azaltılması yoluyla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması ve rekabet avantajı sağlanması hedefleniyor.

Toplantıda, proje sonuçları değerlendirilerek raporun bölge sanayisinin düşük karbonlu ekonomiye geçişi için yol haritasının çıkarılmasına ve uygulanacak projelere öncülük etmesi planlanıyor.

Fotoğraflar

 




Haber Tarihi : 16 Mart 2017 - Okunma Sayısı : 2310