GAP Bölgesinde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması Projesi; Avrupa Birliği finansmanıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı tarafından, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde yürütülmüştür.
Proje ile Suriye kriziyle birlikte artan nüfusa bağlı olarak özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde yerel kaynaklar üzerindeki baskının hafifletilmesi, bölge halkının ve geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun desteklenmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında öncelikle sanayi ve hizmet sektöründe Türk vatandaşlarına verilen mesleki eğitimlerin çeşitlendirilerek geçici koruma altındaki Suriyelilere de açılması, bu yolla bölge halkının ve Suriyeli nüfusun mesleki becerilerinin geliştirilmesi, iş bulma şanslarının artırılması ve geçimlerine kısa ve uzun vadede destek olunması hedeflenmiştir. Sanayi ve hizmet sektörüne yönelik mesleki eğitimler Gaziantep’te gerçekleştirilmiştir.
Şanlıurfa uygulamasında projenin atık yönetimi bileşeniyle, atık yönetimi ve rehabilitasyonu alanında yerel hizmet sağlayıcılarının kapasitelerinin desteklenmesi, bölge halkının ve Suriyeli nüfusun hizmetlerden daha iyi yararlanmasının sağlanması hedeflenmiştir.
2015-2017 yılları arasında yürütülen projenin bütçesi 5,7 milyon avro tutarında olup; tamamı Avrupa Birliği finansmanıyla desteklenmiştir.