Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
GAP İlleri Jeotermal Kaynakları Araştırma Projesi Tanıtım Toplantısı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında yapılan protokol ile yürütülen ve GAP Bölgesi’nde bulunan 9 ilin tamamını kapsayan GAP İlleri Jeotermal Kaynakları Araştırma Projesi Tanıtım Toplantısı 10 Aralık 2015 Perşembe günü saat 14:00’te GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü Brifing Salonu’nda yapıldı. Toplantı, GAP İlleri Valilikleri, Belediye Başkanlıkları ve ilgili üniversitelerden gelen uzman ve yöneticilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Bölgedeki termal kaynaklardan yararlanmak için yeni ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak bilinen jeotermal enerjiye yönelik aramalar ve uygulamalar son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Jeotermal kaynakların büyük ölçüde önem arz etmesinden ve çok amaçlı kullanılabilirliğinden dolayı, GAP Bölgesi’nde yer alan jeotermal su kaynaklarının; termal turizm, seracılık, ısıtma, sağlık, balıkçılık, rekreasyon, kurutma ve elektrik üretimi sektörlerinde verimli bir şekilde değerlendirilme olasılıkları araştırıldı.

 GAP İlleri Jeotermal Kaynakları Araştırma Projesi ile jeotermal su kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanmak, kullanım alanlarını genişletmek ve Bölge’de yaygınlaştırılmasını sağlamak, buna bağlı olarak yeni yatırımların önünü açmak, sağlık turizmini geliştirmek, termal turizm haritasını oluşturmak, ısıtmalarda kullanımını yaygınlaştırmak, istihdam oluşturmak ve olası göçün önlenmesi  amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında, GAP Bölgesi’nde jeotermal alanların jeolojisi ile ilgili bütün veriler değerlendirilerek; Bölge’de Adıyaman (Çörmük), Diyarbakır (Çermik ve Çarıklı), Batman(Kozluk-Taşlıdere), Gaziantep (Kartalköy, Araban ve Durantaş), Kilis(Kürtüncük-Güvenli), Siirt (Billuris-Sağlarca ve Lif-Kışlacık), Şırnak(Ilıcak Zümrütdağ-Kaniyagerm, Besta ve İkizce), Şanlıurfa (Karaali ve Kabahaydar) ve Mardin (Germav-Ilısu ve Hısta-Belkıs)’de jeotermal kaynaklar tespit edildi. Kaynaklara ilişkin en düşük sıcaklık değeri 15.9 oC ve en yüksek sıcaklık derecesi 84.5 oC olarak tanımlandı.

Elde edilen veriler ışığında; Bölge’deki jeotermal kaynakların özellikleri, kullanılabilecek sektörler ve geliştirilmesine yönelik somut veriler sunuldu. Ayrıca; proje ile jeotermal kaynakların kullanım alanlarına ilişkin sentezlerin yapılması gibi çalışmaların gelecekte oluşacak bütün yatırımlara ışık tutacağı düşünülüyor. Ucuz ve temiz enerji sağlayan jeotermal kaynakların değerlendirilmesi ile uzun vadede GAP Bölgesi’ne önemli ölçüde ekonomik ve sosyal katkı sağlaması bekleniyor.

Proje sonucunda 9 ilin jeotermal verilerini kapsayan bir kitap yayımlandı. Kitabın tamamına;http://yayin.gap.gov.tr/gap-illeri-jeotermal-kaynaklari-arastirma-projesi-yayin-0fff85795f.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Resimler
                 Jeotermal Kaynakları Araştırma Projesi Tanıtım Toplantısı                Jeotermal Kaynakları Araştırma Projesi Tanıtım Toplantısı

 




Haber Tarihi : 24 Aralık 2015 - Okunma Sayısı : 5283