Bu hedefe ulaşmaya yönelik yapılan çalışmalardan biri de, Millî Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ile Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında 04 Temmuz 2017 tarihinde “Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Öğretmen Hareketliliğinin İncelenmesi” başlıklı imzalanan iş birliği protokolüdür.
Protokol kapsamında; GAP Bölgesindeki üniversitelerin eğitim fakültelerinden temsilciler, sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye başkanlıkları temsilcileri ile Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yetkililerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik katılımcıyla 04-05 Ekim 2017 tarihlerinde Şanlıurfa ilinde düzenlenen 2 günlük çalıştayda öğretmen hareketliliğinin nedenleri ve bunları gidermeye yönelik çözüm önerileri üzerinde tartışmalar yapılmıştı.
Daha sonra GAP Bölgesindeki 9 ilde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) öğretmen hareketliliğinin nedenleri;
Gibi farklı araştırma metotlarıyla bölgedeki mahalli yöneticiler, değişik tür ve kademedeki okullarda görev yapan yöneticiler, öğretmenler ve kontrol grubu illerde yapılan çalışmalar ile araştırıldı.
Elde edilen bilgi ve bulguların; bölgedeki öğretmen istihdam politikalarının geliştirilmesine, öğretmen hareketliliğine neden olan sebeplerin en aza indirgenmesine veya soruna yönelik çözüm üretmede önemli katkı sağlayabileceği değerlendirildi.
Araştırma çalışmalarının tamamlanması nedeniyle, ilgili tarafların katılımıyla 26 Nisan 2018 tarihinde Şanlıurfa ilinde elde edilen bulguların paylaşılacağı ve değerlendirileceği bir günlük çalışma toplantısı düzenlenmiştir.
Ayrıca yine yapılan çalışma sonunda ortaya çıkacak ürün (rapor) bu konuya yönelik yapılacak akademik çalışmalara da güzel bir kaynak oluşturacaktır.
Sonuç olarak yapılan çalışma ile kamuda hizmet veren iki seçkin Bakanlığın birimlerinin maddi ve beşeri kaynakları birleştirilerek, birlikte aynı hedefe yönelik iş yapabilme kapasiteleri geliştirilmiş, kamu kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanılması yönünde güzel bir örnek oluşturmaktadır. Toplantının çıktıları, her iki Bakanlığın ilgili birimlerince değerlendirilerek elde edilen bulgular ışığında, önümüzdeki dönemde de konuya yönelik farklı çalışmaların birlikte yapılması hedeflenmektedir.
Haber Tarihi : 25 Nisan 2018 - Okunma Sayısı : 1923