GAP Bölgesi’nde Hassas Tarım Ve Sürdürülebilir Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi “İkinci Gözden Geçirme Toplantısı” 25 Ocak 2016 tarihinde geniş bir katılım ile TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.
Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntüler ile tarım alanlarının analizi yapılarak hassas tarım uygulamaları geliştirilecek. Başta milli uydularımız RASAT ve GÖKTÜRK-2 görüntüleri olmak üzere, çok bantlı uydu görüntüleri ile hava platformlarından alınacak hiperspektral görüntüler kullanılarak GAP Bölgesi’nde yetiştirilen ürünlerin detaylı analizi gerçekleştirilecek. Bu analizler sonucunda, tarım arazilerinde ekilen ürün tespiti, rekolte tahmini, toprağın gübre ihtiyacı, sulama ihtiyacı, bitki hastalık durumu tespit edilecek.
Toplantıda, ilk yüksek çözünürlüklü milli uydumuz Göktürk-2 başta olmak üzere, elektro optik ve SAR uydularına ait görüntülerin tarımsal alanların sınıflandırılmasında ve hassas tarım uygulamalarında kullanımı ile ilgili proje ara çıktıları sunuldu. Öngörülen 2. Aşama uygulamalarının başarıyla gerçekleştirildiği görüldü.
Toplantı; TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Başkan Yardımcısı Muhammed Adak, Ekonomik Kalkınma Genel Koordinatörü Dr. Nusret Mutlu, GAP İdaresi proje sorumluları ile Enstitü yönetici ve uzmanları, Harran ve Ankara Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve HAVELSAN temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan ve 2014 yılı yatırım programında yer alan “Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 12 Aralık 2014 tarihinde TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ile bir işbirliği protokolü ve sözleşmesi imzalanmıştı.
Fotoğraflar | ||
---|---|---|
Haber Tarihi : 26 Ocak 2016 - Okunma Sayısı : 3594