Mardin İstasyon Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) temsilcileri, Doğal El Yapımı Bıttım Sabunu ile İmlebbes El Yapımı Badem Şekeri üretmek üzere kurulan atölyeler hakkında bilgi vermek ve tanıtımını yapmak amacıyla 23 Şubat 2016 Salı günü GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı ile GAP BKİ yönetici ve uzmanları ile bir araya geldi.
Toplantı kapsamında, Mardin’de; yoksul, dezavantajlı, sosyal dışlanmışlık riski altında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınlar ile, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci kadınları; üreticiliklerini geliştirmek, sosyal hayata etkin katılımlarını sağlamak, Bölge’nin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlamalarına yardımcı olmak ve sosyal değişmenin temel aktörleri haline getirebilmek hedefleriyle yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Kurulan atölyelerde 20 Türk ve 20 Suriyeli kadın çalışan istihdam edilecek. Doğal El Yapımı Bıttım Sabunu ile İmlebbes El Yapımı Badem Şekeri üretim atölyeleri kurularak çalışan kadınlara ürettikleri ürünlerin tanıtımının yapılması ve pazarlanması amacıyla Mardin İstasyon ÇATOM tarafından verilen destek ile birlikte gelir elde etmeleri sağlanacak.
İmalatı tamamlanan sabunların piyasaya sürülmesi için ÇATOM’lar ile işbirliği yapılarak 10 kadına dikiş makinesi ve hammadde desteği sağlandı. Bıttım Sabunu için özel tasarlanan ve yörenin kültürünü yansıtan ambalaj paketleri üretildi. Üretimi gerçekleşen ambalaj paketler kadınların el becerilerini geliştirerek hem potansiyel gelir elde etme olanaklarını arttıracak hem de üretilen Bıttım sabununun çeşitli fuarlar ve etkinliklerde yerel, ulusal ve uluslararası pazarlarda çok daha şık bir şekilde sunulmasını sağlayacak.
Toplantı sonunda yapılan açıklamada: “GAP İdaresi Başkanlığı olarak bu tür gelir getirici faaliyetlere ilişkin her zaman pozitif bir yaklaşım sergilenmekte, Bölge halkının barış ve refah içerisinde bir arada yaşayabilmelerine yönelik sosyal konularda destek sağlayan programlar ile işsizlik, yoksulluk, göç gibi bölgesel sorunların azaltılabileceğinin hedeflendiği ve bu sebeple dezavantajlı sayılabilecek grupların sosyal hayata entegre edilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.” dendi. Toplantı sonunda, atölye temsilci ve çalışanları tarafından GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil'e üretilen ürünlerden oluşan hediyeler takdim edildi.
Fotoğraflar | |
---|---|
Haber Tarihi : 25 Şubat 2016 - Okunma Sayısı : 3649