GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği’nin finansal katkıları ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteği ile kurulan Kilizi Entegre Organik Zeytinyağı Tesisi, 24 Ocak 2015 tarihinde saat:14.00’te Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ tarafından açılacak.
Kilizi Entegre Organik Zeytinyağı Tesisi; GAP Bölgesi’nin organik tarım açısından daha rekabetçi bir konuma gelmesini sağlamak amacıyla GAP İdaresi’nin koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde yürütülen “GAP Organik Tarım Küme Projesi” kapsamında kurulmuştur. Bu proje çerçevesinde; 14 Mart 2013’te Kilis Valiliği, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği arasında imzalanan protokol ile Kilis’te üretilmekte olan organik zeytinlerin katma değerinin, kârlılığının, sosyal ve ekonomik faydası ile rekabet gücünün arttırılması için çalışmalar başlatılmıştır. Proje; altyapı, üst yapı ve teknik destek olmak üzere üç ana eksende ve bütüncül bir çerçevede modellenmiştir.
Proje kapsamında hazırlanan fizibilite ve iş planlarından sonra; mimari tasarım tamamlanmış, metraj ve teknik şartnameler hazırlanarak bina inşası ve depolama ekipmanları ihalesi yapılmış, 6 Mayıs 2014 tarihinde de yerel paydaşlar ile birlikte tesisin “temel atma töreni” gerçekleştirilmiştir. Tesisi idari binası, kontinü sistem zeytin işleme ünitesi, paketleme ünitesi ve depolama ünitesi ile entegre bir tesis niteliğinde kurulması planlanmıştır. Kasım 2014’te tamamlanan tesisin 25 Kasım 2014’te geçici kabulü yapılmıştır. Paketleme (şişe ve teneke dolum) hatlarına ilişkin makine ekipman alımı da Aralık 2014’de tamamlanmış ve entegre bir şekilde deneme üretimleri yapılmıştır.
Günde 80 ton zeytin işleme ve 150 ton zeytinyağı depolama kapasitesine sahip Kilizi Entegre Organik Zeytinyağı Tesisi, Kilis İli Kocabeyli Köyü’nde, mülkiyeti Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği’ne ait olan 12.000 m2’lik bir alan üzerine kurulmuştur. 600 m2 kapalı alana sahip olan entegre tesiste idare binası, kontinü sistem zeytin işleme ünitesi, paketleme ünitesi ve depolama ünitesi yer almaktadır. Tesiste 80 ton zeytin işleyecek kontinü sistem zeytin sıkma makinesi, paketleme öncesi kaliteyi ve standardizasyonu sağlayan filtreleme sistemleri, şişe ve teneke doluma imkân tanıyacak paketleme üniteleri ile organik ürünlerin tasnifine ve depolanmasına yönelik mevzuata uygun depolama tankları yer almaktadır. Böylece organik zeytinin organik müteşebbis sertifikasına sahip, modern bir işletmede işlenmesi, depolanması, paketlenmesi ve pazarlanması mümkün olabilmektedir. Projenin toplam tutarı yaklaşık olarak 1.2 Milyon ABD Dolarıdır.
Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği, zeytinyağının pazarlanması için “Kilizi” markasını tescil ettirmiştir. Ayrıca tesisin organik kontrol ve sertifikasyonu ile ISO 9000 gibi kalite güvence sistemleri kurulumu için çalışmalar devam etmektedir.
Kilis’te üretilen organik zeytinlerin işlenerek markalı ve ambalajlı olarak satışı ile hak ettikleri değeri elde etmeleri, çiftçiler nezdinde birlikte ortak bir ideal çerçevesinde hareket edilmesi, organik sertifikalı ürün üretiminin bölgede yaygınlaşması, ulusal ve uluslararası kuruluşların işbirliği içerisinde çalışması ve oluşacak katma değerin bölgede kalması ile yerel ekonomik kalkınma için örnek teşkil edecek entegre bir model ortaya konulmuştur.
Duyuru Tarihi : 24 Kasım 2015 - Okunma Sayısı : 3481