Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Çetin Ali DÖNMEZ'in Şanlıurfa Çalışma Ziyareti

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Çetin Ali DÖNMEZ, Şanlıurfa'da GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen proje alanlarını ziyaret etti

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yürütülen projeleri yerinde incelemek amacıyla gelen Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali DÖNMEZ, Şanlıurfa programı kapsamında, Harran Üniversitesi Teknokent’te bulunan GAPMAKER Atölyesi ve Eyyubiye’de faaliyet gösteren Parmaksız Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)’ni ziyaret ederek; uygulanan proje ve faaliyetler hakkında detaylı bilgi aldı.  

Bakan Yardımcısı DÖNMEZ’in Şanlıurfa’daki ilk durağı Harran Üniversitesi Teknokent’te kurulan GAPMAKER Atölyesi oldu. GAP İdaresi Başkanlığı’nın finansman desteği ile oluşturulan Atölyede incelemelerde bulunan DÖNMEZ’e; Başkan V. Mehmet AÇIKGÖZ, Vali Yardımcısı Mustafa AKIN, Başkan Yardımcısı Dr. Nusret MUTLU, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan MARAL, GAP Bölge Müdürü Hasan KILIÇ, KOSGEB Şanlıurfa İl Müdürü İdris ERKEKSOY, Sanayi ve Teknoloji Şanlıurfa İl Müdürü Zafer AYDIN, Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi uzmanları ile GAP İdaresi’nde görev yapan ilgili genel koordinatör, koordinatör ve uzmanlardan oluşan bir heyet eşlik etti.

GAPMAKER Atölyesi ile Bölgedeki çocuk ve gençlere özgüven kazandırılması; günümüz teknolojilerini kolaylıkla anlayabilme, yorumlayabilme ve hayata geçirebilme kabiliyeti kazandırılarak bölgede teknoloji alanında girişimci adayları yetiştirilmesi amaçlanıyor. 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren Atölye kapsamında, 7-15 yaş grubundaki çocuklara yönelik ön kuluçka faaliyetleri düzenleniyor. Atölyede dezavantajlı bölgelerde bulunan çocuklara yönelik algoritma, blok kodlama, ahşap işleme, yapay zeka ve robotik alanlarında eğitim faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda şimdiye kadar 200 öğrenciye atölyede eğitim verildi. Ayrıca Mobil GAPMAKER faaliyetleri aracılığıyla Mardin’in Yeşilli ilçesinde bulunan Yeşil Düşler Fabrikası Atölyesi, İlimkent Bilim Şenliği, GAP Gölbaşı Bilim Şenliği ve Şanlıurfa Harran’da etkinlikler düzenlendi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın UNICEF iş birliği ile yürüttüğü proje kapsamında; Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis’te çocuklara yönelik GAPMAKER Atölyeleri oluşturuldu. GAPMAKER Atölyelerinde şimdiye kadar; kodlama, algoritmik düşünme, 3D tasarım, yapay zeka konularında 1.815 çocuğun katıldığı çevrimiçi 86 eğitim düzenlendi.

GAPMAKER’dan yola çıkarak; Adıyaman, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’da gençlere yönelik GAPINNOBA Atölyelerini de oluşturan GAP İdaresi, GAPINNOBA kapsamında “Fikrinizi İşe Dönüştürüyoruz” proje çağrısı ile 28 projeye eğitim ve mentörlük hizmeti vererek, 30 gence girişimcilik alanında destek sağladı. Kadınların günlük yaşamını kolaylaştıracak, kamusal hizmetlerden yararlanma düzeyini artıracak bilgiye sahip olmalarına yönelik dijitalleşme eğitimleri; bölgenin gelişimine katkıda bulunmak isteyen ve potansiyeli olan girişimci gençlere ulusal ve uluslararası pazarda yer edinebilmeleri için eğitimler başta olmak üzere danışmanlık ve donanım desteği verilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

GAPMAKER Atölyesi’nin ardından Şanlıurfa’nın Eyyubiye ilçesinde faaliyet gösteren Parmaksız ÇATOM’a giden Bakan Yardımcısı DÖNMEZ ve beraberindeki heyet, merkezde uygulanan proje ve faaliyetleri yerinde inceledi.

Parmaksız ÇATOM, 2009 yılında mahalle sakinlerinden gelen talep üzerine GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından kuruldu. Kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde Dikiş, Nakış, El Sanatları, Keçe Dokuma, Hediyelik Eşya, Ev Tekstili ve Kuaförlük gibi beceri kazandırma ve mesleki eğitim programları ile Bilgisayarlı Muhasebe, Bilgisayar Kullanımı, Girişimcilik, Çalışma Hayatı, Türkçe Dil Kursları, Dijital Beceri gibi eğitim programları uygulanarak; 20 bin kadın ve çocuğa ulaşıldı. Merkezde, gelir getirici programlar kapsamında Koton, FLO, ZARA gibi markalara üretim yapılmasının yanında; Suriyeli kadın ve çocuklara yönelik Sosyal Uyum Eğitimleri uygulanıyor. Çocuklara yönelik çocuk oyun odası bulunan ÇATOM’da, ev temelli eğitimler aracılığıyla hane düzeyinde 3-6 yaş grubunda çocuğu olan anne ve çocuklara yönelik eğitim çalışmaları da düzenleniyor.

ÇATOM’da kadın girişimciliğini artırmaya yönelik faaliyetler kapsamında bugüne kadar 20 kadın iş kurdu, 300 kadın hizmet sektöründe istihdam olanağı elde etti. Köy ve mahalle çalışmaları kapsamında medeni haklar konusunda bilgilendirmeler yapılarak; sağlık ve beslenme eğitimleri verildi.

 

 

 

 

 


Fotoğraflar




Haber Tarihi : 12 Şubat 2021 - Okunma Sayısı : 1174