Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
Suriyeli Çocuk ve Gençlerin Güçlendirilmesine Yönelik Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı Yarın Start Alıyor

GAP İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliğiyle hazırlanan Suriyeli Çocuk ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı 04-05 Mayıs 2016 tarihlerinde Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otel’de düzenlenecek Çalıştay ile gerçekleştirilecek.

GAP İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliğiyle Suriyeli Çocukların ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı hazırlandı. Bu kapsamda, geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel idarelerin, üniversitelerin, uluslararası kuruluşların, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası STK’ların, eğitim ve gençlik alanında hizmet yelpazesini genişletmek ve etkinliğini artırmak amacıyla bir çalıştay düzenlenecek. 04-05 Mayıs 2016 tarihlerinde Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirilecek olan çalıştayda; “Eğitim, Gençlik ve Sivil Toplum” ana başlıkları altında Suriyeli çocukların ve gençlerin ihtiyaçları tespit edilecek, fırsatlar değerlendirilerek olası müdahale alanları belirlenecek.

2011 yılından bu yana Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye “açık kapı politikası” uygulamıştır. 2011 yılında göreceli olarak çok yüksek olmayan rakamlarda Suriyeli, Türkiye’ye giriş yapmıştır. 2012 ve izleyen yıllarda, yaşanan iç savaşın ülke geneline yayılması ile birlikte Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı artmaya başlamıştır. 2012 yılında bu sayı 9 bin 500 iken 2014 yılı Ocak ayında 1 milyon 115 bin 551’e ulaşmıştır. Mart 2016 itibariyle Türkiye’de 281 bin 943’ü kamp içi, 2 milyon 475 bin 134’ü kamp dışı olmak üzere 2 milyon 747 bin 946 geçici koruma altındaki Suriyeli yaşamaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kamp dışında yaşayan Suriyeli sayısı 1 milyon 300 bin’dir. Bu sayının il bazında dağılımı sırasıyla Şanlıurfa 400 bin 967, Gaziantep 325 bin 67, Kilis 129 bin 162, Mardin ise 97 bin 719’dur. Suriyeli nüfusunun cinsiyet dağılımına bakıldığında %50,8’inin erkek, %49,2’sinin ise kadın olduğu görülmektedir. Yaş dağılımına bakıldığında ise nüfusun %20’si 0-4 yaş, %20,2’si 05-11 yaş, %14’ü 12-17 yaş, %42,3’ü 18-59 yaş, %3.6’sının ise 60 yaş ve üzeri olduğu görülmektedir. Nüfusun yaklaşık yarısı 12 yaş altı çocuktan oluşurken kadın ve çocuk oranı ise geçici koruma altındaki Suriyelilerin yaklaşık % 75’ini oluşturmaktadır.

Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Suriyeli nüfusunun yoğunluğu eğitim, sağlık gibi temel hizmetler, kentsel ve kırsal alt yapı, yerel işgücü piyasası, belediye hizmetleri ve diğer kamusal hizmetler üzerinde baskı oluşturmuştur. Türk vatandaşları ve Suriyeli vatandaşların bahse konu hizmetlerden yeterli düzeyde faydalanması ve uyum içinde yaşayacakları ortamın oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu gerekçe temelinde, GAP İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliğiyle Suriyeli Çocukların ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı hazırlanmıştır.

Planın amacı; Türk vatandaşları ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin uyum içinde birlikte yaşayacakları bir ortam oluşturulmasına katkı sağlayarak, çocukların ve gençlerin bu yeni ortam ile baş edebilmesi sürecini kolaylaştırmaktır.

Çalıştay; Bilgi Aktarımı, Tartışma Platformu ve Taslak Eylem Planı oluşturmaya yönelik bölümlerden oluşacaktır.

  1. Bilgi Aktarımı: Geçici koruma altındaki Suriyelilerin durumu, özelde eğitim ve gençler ile ilgili son durum ve yapılan çalışmalar,

  2. Tartışma Platformu: Konu bazlı grup çalışmalarının yapılması (ihtiyaç ve öncelik tespiti, fırsatların değerlendirilmesi ve muhtemel müdahale alanlarının belirlenmesi),

  3. Taslak Eylem Planı: Planın hazırlanması, izleme ve değerlendirme sürecinin belirlenmesinden oluşmaktadır.

Çalıştayın ilk günü bilgi aktarımı ve grup çalışmaları yapılacak, ikinci günü ise grup sunuşları ve tartışma yürütülerek, sahada çalışan kurum ve kuruluşların tamamı için bütüncül stratejik hedefleri olan, yönlendirme, izleme ve değerlendirme süreçlerini kapsayan taslak eylem planı hazırlanacak,  planın izleme ve değerlendirme sürecinde görev alacak kurum ve kuruluşların tespiti yapılacaktır.

Çalıştay programına ulaşmak için tıklayınız.




Haber Tarihi : 3 Mayıs 2016 - Okunma Sayısı : 2815