GAP İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliğiyle Suriyeli Çocukların ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı hazırlandı. Bu kapsamda, geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel idarelerin, üniversitelerin, uluslararası kuruluşların, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası STK’ların, eğitim ve gençlik alanında hizmet yelpazesini genişletmek ve etkinliğini artırmak amacıyla çalıştay düzenlendi. 04-05 Mayıs 2016 tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilen çalıştayda; “Eğitim, Gençlik ve Sivil Toplum” ana başlıkları altında Suriyeli çocukların ve gençlerin ihtiyaçları tespit edilerek olası müdahale alanları belirlendi.
Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Suriyeli nüfusunun yoğunluğu eğitim, sağlık gibi temel hizmetler, kentsel ve kırsal alt yapı, yerel işgücü piyasası, belediye hizmetleri ve diğer kamusal hizmetler üzerinde baskı oluşturmuştur. Türk vatandaşları ve Suriyeli vatandaşların bahse konu hizmetlerden yeterli düzeyde faydalanması ve uyum içinde yaşayacakları ortamın oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Bu gerekçe temelinde, GAP İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliğiyle Suriyeli Çocukların ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı hazırlandı. Planın amacı; Türk vatandaşları ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin uyum içinde birlikte yaşayacakları bir ortam oluşturulmasına katkı sağlayarak, çocukların ve gençlerin bu yeni ortam ile baş edebilmesi sürecini kolaylaştırmaktır.
Çalıştay; Bilgi Aktarımı, Tartışma Platformu ve Taslak Eylem Planı oluşturmaya yönelik bölümlerden oluştu.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil: “Suriyeli misafirlerimizin %70i genç ve kırılgan bir yapıya sahip. Bu durumun olumsuz etkilerini en aza indirmek için tüm toplum destek merkezlerimizi Suriyeli çocuk ve gençlerimize açtık. Ayrıca; bölge insanımız ve Suriyeli misafirlerimizin uyum içinde yaşamaları için büyük çaba sarf ediyoruz.” dedi. UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Lieke Van De Wiel, şu an devam eden ve gelecek adına planlanan çalışmalar hakkında bir konuşma yaptı. Çalıştay konukları arasında yer alan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık da kısa bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından GAP İdaresi Başkanı ve UNICEF Temsilcisi arasında bir protokol imzalandı. Çalıştayın ikinci gününde ise; GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz çalıştay kapsamında kısa bir değerlendirme yaparak çalışmaları takip etti.
Çalıştayın ilk günü bilgi aktarımı ve grup çalışmaları yapıldı. İkinci günü ise; grup sunuşları ve tartışma yürütülerek, sahada çalışan kurum ve kuruluşların tamamı için bütüncül stratejik hedefleri olan, yönlendirme, izleme ve değerlendirme süreçlerini kapsayan taslak eylem planı hazırlanarak, planın izleme ve değerlendirme sürecinde görev alacak kurum ve kuruluşların tespiti yapıldı.
Fotoğraflar | ||
---|---|---|
Haber Tarihi : 6 Mayıs 2016 - Okunma Sayısı : 2365