Suriyeli Çocukların ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı
Türkiye’de yaşayan Geçici Koruma Altındaki Suriyeli nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Suriyeli nüfusunun yoğunluğu eğitim, sağlık gibi temel hizmetler, kentsel alt yapı, yerel işgücü piyasası, belediye hizmetleri ve diğer kamusal hizmetler üzerinde baskı oluşturmuştur. Türk vatandaşları ve Suriyeli vatandaşların bahse konu hizmetlerden yeterli düzeyde faydalanması ve uyum içinde yaşayacakları ortamın oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Bu gerekçe temelinde, GAP İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliğiyle “Suriyeli Çocukların ve Gençlerin Güçlendirilmesi Çalışma Planı” hazırlanmıştır.
Planın amacı; Türk vatandaşları ve Suriyelilerin uyum içinde birlikte yaşayacakları bir ortam oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Proje; Sosyal Uyum Eğitimleri ve Erken Çocukluk Eğitimi olmak üzere iki bileşenden oluşmaktadır. 2016-2020 döneminde uygulanan projenin bütçesi 75 Milyon TL’dir.
Bileşen 1. Sosyal Uyum Eğitimleri
GAP İdaresi ile işbirliği içerisinde ergenlere ve gençlere yönelik programların yürütülebileceği Merkezlerin haritasının çıkarılması.
GAP'ın işbirliğiyle, Suriyeli ve Türk gençler arasında sosyal uyumun tesis edilmesine yönelik mekanizmaların il düzeyinde yaygınlaştırılması.
Suriyeli ve Türk gençlerin sürece dâhil edilmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla sosyal uyum programının yereldeki uygulamasının izlenmesi amacıyla sürdürülebilir bir zeminin oluşturulması
Kaynakların Suriyeli çocuklar ve gençler için kullanılmasını sağlamak amacıyla Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM)/ Gençlik Merkezlerinde görev yapan personele teknik destek sağlanması.
Suriyeli ve Türk çocuk ve gençler arasında sosyal uyumun tesis edilmesine ilişkin süreçte görev alan yerel organlar arasında eşgüdümün sağlanmasına yönelik bir mekanizmanın kurulması
Bileşen 2. Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE)
Kapsayıcı EÇE'nin yaygınlaştırılması için teknik destek sağlanması, Suriyeli çocuklara ulaşılması ve Türk çocuklarla etkileşime girmelerine yardımcı olunması
İlgili hizmet sağlayıcıların/bakıcıların kapsayıcı EÇE'ye ilişkin kapasitelerinin arttırılması için teknik destek sağlanması