GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Harran Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması Projesi Ceylanpınar Biber Üreticileri Birliği ile işbirliği içerisinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında, GAP BKİ toplantı salonunda akademisyenler ve biber üreticilerinin katılımıyla isot biberinin ayırt edici nitelikleri, pazarlama kapasitesi ve markalaşma potansiyeli anlatıldı. 28 Haziran saat 14:00’te GAP İdaresi Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya ulusal ve yerel basının ilgisi büyüktü.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Harran Üniversitesi tarafından 18 ay içerisinde gerçekleştirilen Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması projesinin sonuç toplantısına; GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Başkan yardımcısı Mehmet Açıkgöz, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Aydemir, Gıda Mühendisi Prof. Dr. Ferit Atasoy, Harran Üniversitesi Öğretim Görevlileri, GAP İdaresi Yönetici ve Uzmanları ile birlikte çok sayıda ulusal ve yerel basın mensubu katıldı.
GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, toplantıda yaptığı konuşmada, bölge halkının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isotu uluslararası pazarda da tanıtmak istediklerini söyledi.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın da, bölgede daha çok pamuk ve mısır gibi geleneksel ürünlerin yetiştirildiğini söyledi. Bölgeye has yetişen isotun yeterli tanıtımının yapılması halinde ürün deseninin de bir süre sonra tamamen değişebileceğini kaydeden Taşaltın, talebe bağlı olarak da isotun fiyatının ortalama 3 kat artabileceğini vurguladı.
Söz konusu proje ile; Şanlıurfa İsot Biberinin ayırt edici niteliklerini belirleyerek, pazarlama kapasitesi ve markalaşma potansiyeline destek sağlayarak, bu ürünün üretimi ile uğraşan aile ve/veya işletmelerin ekonomik gücünün artırılması amaçlanmaktadır. Proje sonuçlarından bazıları aşağıda verilmektedir:
• Hasatı ve taşınması sırasında, kurutulması süresince biberlerin zedelenmesini neden olacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
• Taze biberler büyük yığınlar halinde ve çuvallar içerisinde uzun süre bekletilmemelidir.
• Üretime başlamadan önce, zedelenmiş, parçalanmış özellikle de çürümüş taze biberlerin uzaklaştırılması gerekmektedir.
• Biberler mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılmalı ve ince serim yapılmalıdır.
• Biberlerin kurutulması sırasında toprakla temas kesinlikle engellenmeli, olabildiğince temiz ortamlarda (mesela damlarda), temiz bir bez üzerinde kurutulmalıdır.
Ayrıca, isot üretiminde renk, kalite ve paketleme gibi konularda fiyat farklılaşması sağlanabilir. Bu durumda değişik gelir grubunda yer alan tüketicilere yapılan satış hacimlerinde artış sağlanabilir.
Fotoğraflar | |
---|---|
Haber Tarihi : 29 Haziran 2016 - Okunma Sayısı : 3017