Tarımsal Araştırma Projesi
Gerekçe; GAP Kapsamında sulamanın kademeli olarak Bölge’de geliştirilmesi ile su girdisinin yanı sıra tarımsal üretime konu olan bitkiler, yetiştirme teknikleri ile hayvancılık ve en önemlisi tarımsal üretimin çehresi tamamen değişecektir. Sulamaya açılacak yaklaşık 1.7 milyon hektar alanda yetiştirilecek ürünlerin hangi tür ve çeşitlerin Bölge’ye adapte olabileceğinin daha önceden bilinmesi ile konudan doğrudan sorumlu kurum ve kuruluşların kısa, orta ve uzun vadeli planlamalarını yapmaları kolaylaşacaktır. Böylece çiftçi eğitimleri, tohumluk, gübre, zirai mücadele ilaçları temini ile yetiştirilecek ürünlerin pazarlanması ve işlenmesine yönelik çalışmalar hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilecektir.
Amaç; GAP Bölgesi’nde ekolojik, ekonomik ve pazar koşullarına en uygun üretim sistemlerinin saptanarak bilimsel bulguların rapor haline getirilmesidir.
Hedef; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sulama sonucu ortaya çıkacak tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesinin temini için Bölgede yapılması gerekli tarımsal araştırma-inceleme ve geliştirme hizmetlerinin gerçekleştirilmesidir.
Yapılan Çalışmalar; Proje kapsamında, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Siirt Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili araştırma kurumları ile 1989 yılından beri araştırma faaliyetleri yürütülmektedir.
Proje ile GAP Bölgesi’nde sulama sonucu ortaya çıkacak tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi için gerekli araştırma-geliştirme projeleri desteklenmektedir.
Kurum Kuruluşlar ile yapılan çalışmalar;
Projeye özel “Tarımsal Araştırma Geliştirme İstasyonu” kurulmuş, birçok proje ve denemeler gerçekleştirilmiş daha sonra GTHB’ na devredilmiştir.
ICARDA ile Eylül 1999’da başlatılan ve “Çayır-Mera Islahı ve Yem Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilerek, Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi” tamamlanmıştır. “GAP Bölgesi’nde Yemeklik Baklagiller ve Tahıl Çeşitlerinin Denenmesi Uygun Tohumluk Üretimi Sisteminin Geliştirilmesi Projesi” nin I. aşaması tamamlanmış olup, II. aşaması devam etmektedir.
Tarımsal Araştırma Projesi ile Bölgede sulama sonucu ortaya çıkacak tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi için gerekli araştırma-geliştirme projeleri desteklenmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında 2009 ve 2018 yılları arasında toplam 28 adet projeye toplam 4.565,017 TL kaynak aktarılmıştır.
Harran üniversitesi Yapılan Çalışmalar;
2008 Yılında GAP Bölgesinde Zeytin Yetiştiriciliğinde ve İşleme Sanayinde Mevcut Durumun Belirlenmesi ve Gelişme Olanakları Üzerinde Bir Araştırma Projesi
2013 Yılında; Harran Üniversitesi Rektörlüğü ile Türkiye’nin güney sınırı boyunca yer alan “Mayınlı Alanların Alt Gelişim Projesi’nin” final raporu hazırlanmıştır.
2014 Yılında; Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi ile “Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması Projesi”,
2015 Yılında “GAP Bölgesine Uygun Yerel Zeytin Çeşitlerinin Çoğaltma Olanaklarının Geliştirilmesi Projesi”
2016 yılında 2 proje desteklenmeye alınmıştır.
2017 yılında
Dicle üniversitesi ile Yapılan Çalışmalar
2010 Yılında;
2013 yılında
2016 yılında
2017 yılında
Adıyaman Üniversitesi İle Yapılan Çalışmaları;
2009 yılında
2016 yılında
Gaziantep Üniversitesi ile Yapılan Çalışmalar:
2012 yılında
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAP TAEM) ile Yapılan Çalışmalar:
2014 yılında
Siirt Üniversitesi İle Yapılan Çalışmaları;
2016 yılında
2017 yılında
Şırnak Üniversitesi İle Yapılan Çalışmaları;
2017 yılında
Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ile;
2017 yılında
2018 yılında desteklenen projeler
Kurum |
Projeler |
Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü |
Diyar-Badem Adıyaman’dan Evlerinize Gelen Güven |
Dicle Üniversitesi |
Buzağılar Ölmesin Projesi |
Birecik Kaymakamlığı |
GAP Bölgesinde Sürdürülebilir Su Ürünleri Üretimi Projesi |
Harran Üniversitesi |
Endüstriyel İşlem Sırasında Atık Olarak Atılan Yeşil Antep Fıstık Kabuğunun Fitoterapotik ve Takviye Edici Gıda Ürünü Olarak Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Projesi |
Peynirlerde Brusella Antijenlerinin Tespitine Yönelik Test Kiti Geliştirilmesi, Risk Değerlendirmesi ve Üretici Bilincinin Yükseltilmesi Projesi |
|
Şırnak Üniversitesi |
Şırnak İli Koşullarında Soya Bitkisinin 2. Ürün Olarak Yetiştirebilme Olanaklarının Araştırılması Projesi |